Kategorije

februar 2019.
P U S Č P S N
« jan    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728  

Facebook

Vitalova nagrada „Zlatni suncokret“

Vitalova nagrada „Zlatni suncokret“ za 2018. godinu pripala je Vuletu Žuriću za roman „Pomor i strah“ u izdanju izdavačke kuće Laguna. Žurić je 22. dobitnik nagrade  koju „Vital” iz Vrbasa dodeljuje za najbolje književno ostvarenje na srpskom govornom području u žanrovima romana, pripovetke, poezije, književne kritike, eseja i književne publicistike, objavljeno u toku prethodne godine.

Nagrada „Gligorije Vozarović” dodeljena Prometeju

Izdavačka kuća Prometej iz Novog Sada izabrana je za najboljeg izdavača u 2018. godini!

Biblioteka grada Beograda je prestižnu nagradu „Gligorije Vozarović” dodelila izdavačkoj kući Prometej povodom 29 godina njenog postojanja, a za izvanredne postignute rezultate. Ova izdavačka kuća je nosilac nagrada izdavača 2018. godine i na završenim sajmovima knjiga u Beogradu i Nišu.

Čestitamo izdavaču na nagradi, a Biblioteci grada Beograda na 88. godišnjici postojanja ove institucije.

Foto: Biblioteka grada Beograda

NIN-ova nagrada za 2018. godinu

Vladimir Tabašević, autor romana „Zabluda Svetog Sebastijana“ u izdanju izdavačke kuće Laguna, nagrađen je najprestižnijom srpskom književnom nagradom koja je dodeljena po 65. put.

Čestitamo autoru i izdavaču i želimo im još puno uspešnih naslova!

Više o knjizi možete pročitati ovde.

 

Kalendar međunarodnih sajmova knjiga u 2019. godini

Organizatori međunarodnih sajmova knjiga iz zemalja širom sveta objavili su zvanične datume održavanja izdavačkih smotri. Termini koji u ovom trenutku nisu poznati će biti ažurirani kada datumi održavanja budu zvanično objavljeni.

Nastavite čitanje »Kalendar međunarodnih sajmova knjiga u 2019. godini«

Evropska statistika u oblasti izdavaštva za 2017. godinu

Federacija evropskih izdavača (FEP) je, na osnovu anketiranja 29 nacionalnih udruženja uključujući i UIKS, koji je punopravni član ove organizacije, napravila statistički izveštaj o stanju u izdavaštvu u Evropi u 2017. godini.

Sudeći po izveštaju, 2017. se smatra trećom uzastopnom godinom rasta oblasti izdavaštva, što veoma raduje jer se takav uspon nije desio još od 2008. godine, kada je započela globalna ekonomska kriza.

Nastavite čitanje »Evropska statistika u oblasti izdavaštva za 2017. godinu«

Srećni praznici!

Udruženje izdavača i knjižara Srbije želi svojim članovima, kolega, prijateljima, saradnicima i ljubiteljima pisane reči srećne predstojeće praznike!

Međunarodni sajam knjiga u Novom Sadu 2019

Međunarodni sajam knjiga u Novom Sadu održaće se od utorka 5. marta do ponedeljka 11. marta 2019. godine. U istom terminu će biti održana međunarodna izložba umetnosti  ART EXPO, a 14. međunarodni sajam obrazovanja Putokazi od 7. do 9. marta. 

Udruženje izdavača i knjižara je i ove godine potpisalo ugovor sa organizatorima po kome se punopravnim članovima koji redovno izmiruju članarine odobren popust za prijavu.

Na sajmu će biti dodeljena i književna nagrada  Laza Kostić za koju mogu da konkurišu isključivo izlagači na Sajmu knjiga i jedini uslov je da je prvi put objavljena između dva sajma. Biće dodeljena i nagrada za „Izdavački poduhvat godine“. Rok za dostavljanje knjiga je 18. januar.

Tribina: Autorska i srodna prava, temelj razvoja kreativne industrije

Generalni sekrater UIKS-a je 24. decembra 2018. godine prisustvovao na tribini  „Autorska i srodna prava, temelj razvoja kreativne industrije“, koja se održala u Zavodu za proučavanje kulturnog razvitka.

Više informacija na linku.

Saradnja UIKS-a i ADLIGAT-a

Udruženje izdavača i knjižara Srbije je potpisalo protokol o saradnji sa Udruženjem za kulturu, umetnost i međunarodnu saradnju – ADLIGAT.

UIKS i ADLIGAT su potvrdili opredeljenje da će međusobno sarađivati po različitim pitanjima i osnovama, a u domenu unapređenja izdavaštva, kulture, nauke, umetnosti i obrazovanja.

Više informacija o udruženju Adligat možete potražiti na njigovom sajtu: www.adligat.rs

NIN-ova nagrada - konkurs

Podsećamo izdavače i autore da je i dalje otvoren NIN-ov konkurs za izbor romana godine i pozivamo ih da romane, napisane na srpskom jeziku, prvi put objavljene tokom 2018, pošalju u šest primeraka na adresu NIN-a (Žorža Klemansoa 19, 11000 Beograd) do 15. decembra.
NIN-ov žiri čine: Tamara Krstić, Zoran Paunović, Branko Kukić, Ivan Milenković i Marjan Čakarević.