Kategorije

decembar 2018.
P U S Č P S N
« nov    
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31  

NIN-ova nagrada - konkurs

Podsećamo izdavače i autore da je i dalje otvoren NIN-ov konkurs za izbor romana godine i pozivamo ih da romane, napisane na srpskom jeziku, prvi put objavljene tokom 2018, pošalju u šest primeraka na adresu NIN-a (Žorža Klemansoa 19, 11000 Beograd) do 15. decembra.
NIN-ov žiri čine: Tamara Krstić, Zoran Paunović, Branko Kukić, Ivan Milenković i Marjan Čakarević.

Vitalova nagrada

Kompanija Vital a.d. nastavlja da podržava značajno književno priznanje – Nagradu „Zlatni suncokret“, koja se dodeljuje za najbolje književno ostvarenje na srpskom govornom području u žanrovima romana, pripovetke, poezije, književne kritike, eseja i književne publicistike.

Žiri poziva izdavače i autore da blagovremeno pošalju po tri primerka naslova kojim konkurišu za nagdadu, a najkasnije do 25. novembra 2018. godine, na adresu Vital a.d. Kulski put bb, Vrbas. Nagrada će biti uručena u februaru mesecu 2019. godine u Beogradu.

Fellowship progam u Istanbulu

Organizacija TBYM (Turkish Press and Publishers Copyright & Licensing Society) po četvrti put organizuje Fellowship progam u Istanbulu, koji će se održati u februaru 2019. godine.

Cilj ovog programa je da unapredi saradnju turskih i inostranih izdavača i Istanbul definiše kao mesto na kome će se odvijati međunarodna trgovina autorskim pravima.

Nastavite čitanje »Fellowship progam u Istanbulu«

Čestitke na nagradama

Veliki uspeh članova UIKS-a na Beogradskom sajmu knjiga

Udruženje izavača i knjižara Srbije čestita svojim članovima na dobijenim prestižnim nagradama na 63. Beogradskom sajmu knjiga. Želimo im još puno uspeha, nagrada i izdavačkih poduhvata u narednim godinama. Nastavite čitanje »Veliki uspeh članova UIKS-a na Beogradskom sajmu knjiga«

Odluka o otkupu publikacija za potrebe biblioteka organizacija Srba u dijaspori

Imajući za cilj da se obogaćivanjem fondova biblioteka organizacija Srba u rasejanju omogući i podstakne značajnije korišćenje srpskog jezika i pisma radi očuvanja nacionalnog kulturnog identiteta i jačanja veza između matice i Srba u  dijaspori, a na osnovu odluke 72-237/30-2018/01 Uprave za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu Ministarstva spoljnih poslova, od 23. maja 2018. godine o sufinansiranju Projekta razvoja čitalaštva na srpskom jeziku u rasejanju obogaćivanjem knjižnih fondova biblioteka srpskih organizacija u dijaspori Udruženja izdavača i knjižara Srbije, izdavačima je upućen Poziv za otkup publikacija objavljenih posle 1. januara 2016. godine za potrebe biblioteka srpskih organizacija u dijaspori. Nastavite čitanje »Odluka o otkupu publikacija za potrebe biblioteka organizacija Srba u dijaspori«

Sastanak sa predstavnicima izdavačkih kuća iz Kine

U prostorijama Udruženja izdavača i knjižara Srbije je 13. septembra održan sastanak sa predstavnicima kineskih izdavačkih kuća koje su bile u poseti Beogradu. U pitanju su predstavnici sledećih izdavačkih kuća iz Kine:

Southern Publishing and Media Co.  Ltd
Flower City Publishing House
Times Media Co. Ltd.

Na sastanku je prisustvovao i predstavnik štamparije Guangdong Xinhua Printing Co. Ltd

Na sastaku su ispred Udružnja prisustvovali Dubravka Dragović Šehović (član UO) i Milan Trpković (generalni sekretar). Kineskim kolegama je predstavljen rad Udruženja, kao i struktura članstva,  industrija izdavaštva u Srbiji i budući projekti.

Predstavnici kineskih izdavačkih kuća zu izrazili spremnost da sa kolegama iz Srbije uspostave saradnju i ojačaju kapacitete postojeće kulturne razmene.

 

Nagrada dečije kritike - Dositejevo pero 2017

Našim  članovima i autorima čestitamo na nagradama „Dositejevo pero“ za 2017. godinu!

Za Nagradu dečije kritike za knjige iz dečije književnosti izdate u 2017. godini, prispelo je ukupno 49 naslova, od kojih je 23 namenjeno uzrastu do 11 godina i 26 naslova koji su namenjeni za stariji uzrast (od 11 do 15 godina).

Konkurs za Nagradu dečje kritike Dositejevo pero ustanovili su 1997. godine Sekretarijat za kulturu grada Beograda, Biblioteka Dositej Obradović i Organizacija Prijatelji dece opštine Voždovac prema Konvenciji Ujedinjenih nacija o pravima deteta.

Naslovi za mlađi uzrast 

Prva nagrada: Luna, mala teniserka (autor: Bojan Ljubenović) – Pčelica (Čačak).

Druga nagrada: Prvo letovanje jednog mačka (autor: Vena Vidojević Gajević) – Kreativni centar (Beograd)

Treća nagrada:

  1. Čudosedno putovanje (autor: Zlatko Vasić) – Kreativni centar (Beograd)
  2.  Ledeni vitez Mika od bare (autor: Ljiljana Dugalić) – Kairos (Sremski Karlovci)

Nastavite čitanje »Nagrada dečije kritike – Dositejevo pero 2017«

Poziv za otkup publikacija za potrebe biblioteka srpskih organizacija u dijaspori

Poziv se šalje na osnovu Odluke o sufinansiranju projekata Ministarstva spoljnih poslova – Uprave za saradnju sa dijasporom i Srbima u regionu Broj: 72-237/30-2018/01 od 23. maja 2018. godine, a u cilju realizacije Projekta razvoja čitalaštva na srpskom jeziku u rasejanju obogaćivanjem knjižnih fondova biblioteka srpskih organizacija u dijaspori, a na osnovu odluke Odbora za nadzor i koordinaciju ovog projekta.

 

Udruženje izdavača i knjižara Srbije (u daljem tekstu: Udruženje) izvršiće otkup odabranih naslova prvih izdanja  publikacija objavljenih posle 1. januara 2016. godine na srpskom jeziku u Republici Srbiji, u štampanoj i/ili elektronskoj formi (CD/DVD izdanja), za biblioteke srpskih organizacija u inostranstvu po izboru Komisije.

Sprovešće se otkup publikacija koje treba da podstaknu veću zastupljenost srpskog jezika i ćiriličnog pisma, a u cilju očuvanja nacionalnog kulturnog identiteta i jačanja veza između matice i dijaspore, iz sledećih kategorija:

  1. afirmisana dela domaće književnosti (roman, pripovetka, esej, drama, poezija);
  2. izdanja posvećena srpskoj kulturi, umetnosti, istoriji i geografiji;
  3. knjige i udžbenici za učenje srpskog jezika;
  4. knjige za decu i mlade domaćih autora;

Nastavite čitanje »Poziv za otkup publikacija za potrebe biblioteka srpskih organizacija u dijaspori«

Darivanje knjiga bibliotekama u Rijeci i Trstu

Predstavnici Uprave za saradnju s dijaporom i Srbima u regionu, Udruženja izdavača i knjižara Srije i Narodne biblioteke Srbije, posetili su Rijeku i Trst 28. juna u sklopu realizacije projekata obogaćivanja knjiških fondova biblioteka srpskih organizacija u regionu i dijaspori.

Darivanje knjiga je sprovedeno zahvaljujući projektu koji finansira Uprava za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu, a realizuje Udruženje izdavača i knjižara Srbije uz podršku Narodne biblioteke Srbije. Biblioteke SKD „Prosvjeta“ iz Rijeke i Srpske pravoslavne crkvene opštine u Trstu su postale bogatije za značajna domaća izdanja, što će uticati i na pridobijanje novih članova.

Projekti obogaćivanja knjiških fondova biblioteka srpskih organizacija u regionu i dijaspori, uspešno se realizuju od 2013. Godine. Cilj ovih projekata je da se obogaćivanjem knjiških fondova biblioteka organizacija Srba u regionu i dijasporu omogući i podstakne značajnije korišćenje srpskog jezika i pisma radi očuvanja nacionalnog kulturnog identiteta i jačanja veza sa maticom. Na ovaj način je omogućeno značajnije povećanje dostupnog fonda, kao i veća pozajmica novih knjiga od strane članova biblioteka, kao i međubibliotečka pozajamica, što ima dugotrajne pozitivne efekte na rad biblioteka.

Predstavnici Srpske pravoslavne crkvene opštine u Trstu zajedno sa Milanom Trpkovićem (UIKS), Vladimirom Koturović (Uprava za saradnju sa dijasporom i Srbima u Regionu) i Ivanom Nikolić (Narodna biblioteka Srbije)

Nastavite čitanje »Darivanje knjiga bibliotekama u Rijeci i Trstu«