avgust 2018.
P U S Č P S N
« jul    
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  

Darivanje knjiga bibliotekama u Rijeci i Trstu

Predstavnici Uprave za saradnju s dijaporom i Srbima u regionu, Udruženja izdavača i knjižara Srije i Narodne biblioteke Srbije, posetili su Rijeku i Trst 28. juna u sklopu realizacije projekata obogaćivanja knjiških fondova biblioteka srpskih organizacija u regionu i dijaspori.

Darivanje knjiga je sprovedeno zahvaljujući projektu koji finansira Uprava za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu, a realizuje Udruženje izdavača i knjižara Srbije uz podršku Narodne biblioteke Srbije. Biblioteke SKD „Prosvjeta“ iz Rijeke i Srpske pravoslavne crkvene opštine u Trstu su postale bogatije za značajna domaća izdanja, što će uticati i na pridobijanje novih članova.

Projekti obogaćivanja knjiških fondova biblioteka srpskih organizacija u regionu i dijaspori, uspešno se realizuju od 2013. Godine. Cilj ovih projekata je da se obogaćivanjem knjiških fondova biblioteka organizacija Srba u regionu i dijasporu omogući i podstakne značajnije korišćenje srpskog jezika i pisma radi očuvanja nacionalnog kulturnog identiteta i jačanja veza sa maticom. Na ovaj način je omogućeno značajnije povećanje dostupnog fonda, kao i veća pozajmica novih knjiga od strane članova biblioteka, kao i međubibliotečka pozajamica, što ima dugotrajne pozitivne efekte na rad biblioteka.

Predstavnici Srpske pravoslavne crkvene opštine u Trstu zajedno sa Milanom Trpkovićem (UIKS), Vladimirom Koturović (Uprava za saradnju sa dijasporom i Srbima u Regionu) i Ivanom Nikolić (Narodna biblioteka Srbije)

Nastavite čitanje »Darivanje knjiga bibliotekama u Rijeci i Trstu«

Saopštenje povodom otkupa knjiga

Saopštenje povodom konkursa Ministarstva kulture i informisanja za otkup knjiga

U nastojanju da unapredi proces otkupa publikacija za biblioteke u Srbiji, reprezentativno Udruženje izdavača i knjižara Srbije ukazuje na nedostatke završenog otkupa knjiga za 2018. godinu i iznosi preporuke za razvoj čitanja u Srbiji, kojem bibliotečki otkupi mogu dati značajan zamah.

Kultura čitanja u Srbiji razvijenija je nego u zemljama u okruženju, ali podrška javnih institucija nije srazmerna toj razvijenosti. Uprkos naporima Ministarstva kulture da obogati fondove biblioteka, ovogodišnji budžet za otkup knjiga je preskroman u odnosu na potrebe čitalaca. Biblioteke pri tome nisu sputane samo malim sredstvima već i kriterijumima za odabir knjiga i načinom raspolaganja tim skromnim budžetom.

Predlažemo da sredstva namenjena za otkup knjiga budu najmanje dvostruko uvećana – srazmerno snazi naše izdavačke produkcije i količine čitanja koja u okruženju nema konkurencije. Naglasićemo tako da je Republika Hrvatska 2017. godine izdvojila 2.260.000 evra za otkup publikacija, što je više nego dvostruko u odnosu na našu državu, a da Javna agencija za knjigu Republike Slovenije, institucija kakva ne postoji u Srbiji, posluje sa godišnjim budžetom od 4,5 miliona evra.

Nastavite čitanje »Saopštenje povodom otkupa knjiga«

Sastanak sa delegacijom NR Kine

U organizaciji Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije i Zavoda za proučavanje kulturnog razvitka je 4. juna u prostorijama Udruženja književnika Srbije održan sastanak i susret sa delegacijom NR Kine i predstavnicima reprezentativnih udruženja iz Republike Srbije. Na sastanku je bilo reči o potencijalnom mogućnostima saradnje naših udruženja sa Udruženjem pisaca iz NR Kine, kao i aktuelnim događajima, konkursima i izdavačkoj delatnosti u Srbiji i NR Kini.

Uvaženim gostima se ispred Udruženja izdavača i knjižara Srbije obratio Nenad Šaponja, potpredsenik Udruženja.

Na sastanku je prisustvovao i generalni sekretar Milan Trpković.

Dodeljena nagrada

U Jugoslovenskoj kinoteci su 12. maja svečano uručene nagrade „Pečat vremena“ koju dodeljuje nedeljnik „Pečat“. Priznanje za književno stvaralaštvo je dobio Radovan Beli Marković za roman „Plava kapija“ u izdanju kuće „Albatros Plus“. Priznanje za nauku i društvenu teoriju je ravnopravno dodeljeno Borisu Bulatoviću za knjigu „Oklevetana književnost“ u izdanju Naučnog udruženja za razvoj srpskih studija i Radoslavu Gaćinoviću za monografiju u dva toma: „Nasilje nad Srbima u 20. veku“ u izdanju kuće „Evro Buk“.

Foto: Večernje novosti

Udruženje izdavača i knjižara Srbije se pridružuje čestitkama autorima i izdavačima za osvojene prestižne nagrade.

Nastavite čitanje »Dodeljena nagrada „Pečat vremena“«

6. festival knjige „Svi smo mi čitaoci”

Udruženje izdavača i knjižara Srbije, neprofitna i nezavisna organizacija sa statusom reprezentativnosti u svojoj oblasti, od 4. do 13. maja će po šesti put organizovati festival knjige Svi smo mi čitaoci Nastavite čitanje »6. festival knjige „Svi smo mi čitaoci” – Poziv volonterima!«

Poziv izlagačima - festival knjige „Svi smo mi čitaoci”

Festival knjige Svi smo mi čitaoci u organizaciji Udruženja izdavača i knjižara Srbije će se po šesti put održati u parku ispred Hrama Svetog Save u Beogradu, od 4. do 13. maja 2018. godine.

Pozivamo zainteresovane izdavače da preuzmu prijavu za festival, popune je i skeniranu pošalju na mejl adresu sekretar@izdavaci.rs.

Više podataka o programu festivala uskoro.

Održana konferencija o Gugl oglašavanju

Udruženje izdavača i knjižara Srbije je, uz podršku digitalne agencije Degordian i Biblioteke grada Beograda, 5. februara organizovalo konferenciju o Gugl oglašavanju. Više od 40 članova Udruženja Nastavite čitanje »Održana konferencija o Gugl oglašavanju«

Evropska statistika u oblasti izdavaštva za 2016. godinu

Federacija evropskih izdavača (FEP) sačinila je, na osnovu anketiranja 29 nacionalnih udruženja uključujući i UIKS, koji je punopravni član ove organizacije, statistički izveštaj o stanju u izdavaštvu u Evropi u 2016. godini.

Sudeći po izveštaju, 2016. se smatra drugom uzastopnom godinom rasta oblasti izdavaštva, što veoma raduje jer se takav uspon nije desio još od 2008. godine, kada je započela globalna ekonomska kriza.

Dokument možete preuzeti sa ove adrese:

Evropska statistika u oblasti izdavaštva za 2016. godinu

Nagrada „Gligorije Vozarović” dodeljena Pravoslavnoj reči

Izdavačka kuća Pravoslavna reč iz Novog Sada izabrana je za najboljeg izdavača u 2017. godini! Biblioteka grada Beograda je prestižnu nagradu „Gligorije Vozarović” dodelila Pravoslavnoj reči za izvanredne rezultate u poslednjih četvrt veka, koliko postoji ova kuća. Čestitamo izdavaču na nagradi a Biblioteci grada Beograda na 87. godišnjici postojanja ove institucije.

Fotografija: Biblioteka grada Beograda

Kalendar međunarodnih sajmova knjiga u 2018. godini

Organizatori međunarodnih sajmova knjiga iz zemalja širom sveta objavili su zvanične datume održavanja izdavačkih smotri. Termini koji u ovom trenutku nisu poznati će biti ažurirani kada datumi održavanja budu zvanično objavljeni.

Januar

New Delhi World Book Fair, Nju Delhi, Indija (6-14. januar)

Jaipur Literature Festival, Džajpur, Indija (24-29. januar)

Festival International de la Bande Dessinée, Angulem, Francuska (25-28. januar)

International Book Fair Kolkata, Kolkata, Indija (30. januar – 11. februar) Nastavite čitanje »Kalendar međunarodnih sajmova knjiga u 2018. godini«