Kategorije

oktobar 2018.
P U S Č P S N
« sep    
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031  

Odluka o otkupu publikacija za potrebe biblioteka organizacija Srba u dijaspori

Imajući za cilj da se obogaćivanjem fondova biblioteka organizacija Srba u rasejanju omogući i podstakne značajnije korišćenje srpskog jezika i pisma radi očuvanja nacionalnog kulturnog identiteta i jačanja veza između matice i Srba u  dijaspori, a na osnovu odluke 72-237/30-2018/01 Uprave za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu Ministarstva spoljnih poslova, od 23. maja 2018. godine o sufinansiranju Projekta razvoja čitalaštva na srpskom jeziku u rasejanju obogaćivanjem knjižnih fondova biblioteka srpskih organizacija u dijaspori Udruženja izdavača i knjižara Srbije, izdavačima je upućen Poziv za otkup publikacija objavljenih posle 1. januara 2016. godine za potrebe biblioteka srpskih organizacija u dijaspori. Nastavite čitanje »Odluka o otkupu publikacija za potrebe biblioteka organizacija Srba u dijaspori«

Sastanak sa predstavnicima izdavačkih kuća iz Kine

U prostorijama Udruženja izdavača i knjižara Srbije je 13. septembra održan sastanak sa predstavnicima kineskih izdavačkih kuća koje su bile u poseti Beogradu. U pitanju su predstavnici sledećih izdavačkih kuća iz Kine:

Southern Publishing and Media Co.  Ltd
Flower City Publishing House
Times Media Co. Ltd.

Na sastanku je prisustvovao i predstavnik štamparije Guangdong Xinhua Printing Co. Ltd

Na sastaku su ispred Udružnja prisustvovali Dubravka Dragović Šehović (član UO) i Milan Trpković (generalni sekretar). Kineskim kolegama je predstavljen rad Udruženja, kao i struktura članstva,  industrija izdavaštva u Srbiji i budući projekti.

Predstavnici kineskih izdavačkih kuća zu izrazili spremnost da sa kolegama iz Srbije uspostave saradnju i ojačaju kapacitete postojeće kulturne razmene.

 

Nagrada dečije kritike - Dositejevo pero 2017

Našim  članovima i autorima čestitamo na nagradama „Dositejevo pero“ za 2017. godinu!

Za Nagradu dečije kritike za knjige iz dečije književnosti izdate u 2017. godini, prispelo je ukupno 49 naslova, od kojih je 23 namenjeno uzrastu do 11 godina i 26 naslova koji su namenjeni za stariji uzrast (od 11 do 15 godina).

Konkurs za Nagradu dečje kritike Dositejevo pero ustanovili su 1997. godine Sekretarijat za kulturu grada Beograda, Biblioteka Dositej Obradović i Organizacija Prijatelji dece opštine Voždovac prema Konvenciji Ujedinjenih nacija o pravima deteta.

Naslovi za mlađi uzrast 

Prva nagrada: Luna, mala teniserka (autor: Bojan Ljubenović) – Pčelica (Čačak).

Druga nagrada: Prvo letovanje jednog mačka (autor: Vena Vidojević Gajević) – Kreativni centar (Beograd)

Treća nagrada:

  1. Čudosedno putovanje (autor: Zlatko Vasić) – Kreativni centar (Beograd)
  2.  Ledeni vitez Mika od bare (autor: Ljiljana Dugalić) – Kairos (Sremski Karlovci)

Nastavite čitanje »Nagrada dečije kritike – Dositejevo pero 2017«

Poziv za otkup publikacija za potrebe biblioteka srpskih organizacija u dijaspori

Poziv se šalje na osnovu Odluke o sufinansiranju projekata Ministarstva spoljnih poslova – Uprave za saradnju sa dijasporom i Srbima u regionu Broj: 72-237/30-2018/01 od 23. maja 2018. godine, a u cilju realizacije Projekta razvoja čitalaštva na srpskom jeziku u rasejanju obogaćivanjem knjižnih fondova biblioteka srpskih organizacija u dijaspori, a na osnovu odluke Odbora za nadzor i koordinaciju ovog projekta.

 

Udruženje izdavača i knjižara Srbije (u daljem tekstu: Udruženje) izvršiće otkup odabranih naslova prvih izdanja  publikacija objavljenih posle 1. januara 2016. godine na srpskom jeziku u Republici Srbiji, u štampanoj i/ili elektronskoj formi (CD/DVD izdanja), za biblioteke srpskih organizacija u inostranstvu po izboru Komisije.

Sprovešće se otkup publikacija koje treba da podstaknu veću zastupljenost srpskog jezika i ćiriličnog pisma, a u cilju očuvanja nacionalnog kulturnog identiteta i jačanja veza između matice i dijaspore, iz sledećih kategorija:

  1. afirmisana dela domaće književnosti (roman, pripovetka, esej, drama, poezija);
  2. izdanja posvećena srpskoj kulturi, umetnosti, istoriji i geografiji;
  3. knjige i udžbenici za učenje srpskog jezika;
  4. knjige za decu i mlade domaćih autora;

Nastavite čitanje »Poziv za otkup publikacija za potrebe biblioteka srpskih organizacija u dijaspori«

Darivanje knjiga bibliotekama u Rijeci i Trstu

Predstavnici Uprave za saradnju s dijaporom i Srbima u regionu, Udruženja izdavača i knjižara Srije i Narodne biblioteke Srbije, posetili su Rijeku i Trst 28. juna u sklopu realizacije projekata obogaćivanja knjiških fondova biblioteka srpskih organizacija u regionu i dijaspori.

Darivanje knjiga je sprovedeno zahvaljujući projektu koji finansira Uprava za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu, a realizuje Udruženje izdavača i knjižara Srbije uz podršku Narodne biblioteke Srbije. Biblioteke SKD „Prosvjeta“ iz Rijeke i Srpske pravoslavne crkvene opštine u Trstu su postale bogatije za značajna domaća izdanja, što će uticati i na pridobijanje novih članova.

Projekti obogaćivanja knjiških fondova biblioteka srpskih organizacija u regionu i dijaspori, uspešno se realizuju od 2013. Godine. Cilj ovih projekata je da se obogaćivanjem knjiških fondova biblioteka organizacija Srba u regionu i dijasporu omogući i podstakne značajnije korišćenje srpskog jezika i pisma radi očuvanja nacionalnog kulturnog identiteta i jačanja veza sa maticom. Na ovaj način je omogućeno značajnije povećanje dostupnog fonda, kao i veća pozajmica novih knjiga od strane članova biblioteka, kao i međubibliotečka pozajamica, što ima dugotrajne pozitivne efekte na rad biblioteka.

Predstavnici Srpske pravoslavne crkvene opštine u Trstu zajedno sa Milanom Trpkovićem (UIKS), Vladimirom Koturović (Uprava za saradnju sa dijasporom i Srbima u Regionu) i Ivanom Nikolić (Narodna biblioteka Srbije)

Nastavite čitanje »Darivanje knjiga bibliotekama u Rijeci i Trstu«

Saopštenje povodom otkupa knjiga

Saopštenje povodom konkursa Ministarstva kulture i informisanja za otkup knjiga

U nastojanju da unapredi proces otkupa publikacija za biblioteke u Srbiji, reprezentativno Udruženje izdavača i knjižara Srbije ukazuje na nedostatke završenog otkupa knjiga za 2018. godinu i iznosi preporuke za razvoj čitanja u Srbiji, kojem bibliotečki otkupi mogu dati značajan zamah.

Kultura čitanja u Srbiji razvijenija je nego u zemljama u okruženju, ali podrška javnih institucija nije srazmerna toj razvijenosti. Uprkos naporima Ministarstva kulture da obogati fondove biblioteka, ovogodišnji budžet za otkup knjiga je preskroman u odnosu na potrebe čitalaca. Biblioteke pri tome nisu sputane samo malim sredstvima već i kriterijumima za odabir knjiga i načinom raspolaganja tim skromnim budžetom.

Predlažemo da sredstva namenjena za otkup knjiga budu najmanje dvostruko uvećana – srazmerno snazi naše izdavačke produkcije i količine čitanja koja u okruženju nema konkurencije. Naglasićemo tako da je Republika Hrvatska 2017. godine izdvojila 2.260.000 evra za otkup publikacija, što je više nego dvostruko u odnosu na našu državu, a da Javna agencija za knjigu Republike Slovenije, institucija kakva ne postoji u Srbiji, posluje sa godišnjim budžetom od 4,5 miliona evra.

Nastavite čitanje »Saopštenje povodom otkupa knjiga«

Sastanak sa delegacijom NR Kine

U organizaciji Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije i Zavoda za proučavanje kulturnog razvitka je 4. juna u prostorijama Udruženja književnika Srbije održan sastanak i susret sa delegacijom NR Kine i predstavnicima reprezentativnih udruženja iz Republike Srbije. Na sastanku je bilo reči o potencijalnom mogućnostima saradnje naših udruženja sa Udruženjem pisaca iz NR Kine, kao i aktuelnim događajima, konkursima i izdavačkoj delatnosti u Srbiji i NR Kini.

Uvaženim gostima se ispred Udruženja izdavača i knjižara Srbije obratio Nenad Šaponja, potpredsenik Udruženja.

Na sastanku je prisustvovao i generalni sekretar Milan Trpković.

 

 

Dodeljena nagrada

U Jugoslovenskoj kinoteci su 12. maja svečano uručene nagrade „Pečat vremena“ koju dodeljuje nedeljnik „Pečat“. Priznanje za književno stvaralaštvo je dobio Radovan Beli Marković za roman „Plava kapija“ u izdanju kuće „Albatros Plus“. Priznanje za nauku i društvenu teoriju je ravnopravno dodeljeno Borisu Bulatoviću za knjigu „Oklevetana književnost“ u izdanju Naučnog udruženja za razvoj srpskih studija i Radoslavu Gaćinoviću za monografiju u dva toma: „Nasilje nad Srbima u 20. veku“ u izdanju kuće „Evro Buk“.

Foto: Večernje novosti

Udruženje izdavača i knjižara Srbije se pridružuje čestitkama autorima i izdavačima za osvojene prestižne nagrade.

Nastavite čitanje »Dodeljena nagrada „Pečat vremena“«

6. festival knjige „Svi smo mi čitaoci”

Udruženje izdavača i knjižara Srbije, neprofitna i nezavisna organizacija sa statusom reprezentativnosti u svojoj oblasti, od 4. do 13. maja će po šesti put organizovati festival knjige Svi smo mi čitaoci Nastavite čitanje »6. festival knjige „Svi smo mi čitaoci” – Poziv volonterima!«

Poziv izlagačima - festival knjige „Svi smo mi čitaoci”

Festival knjige Svi smo mi čitaoci u organizaciji Udruženja izdavača i knjižara Srbije će se po šesti put održati u parku ispred Hrama Svetog Save u Beogradu, od 4. do 13. maja 2018. godine.

Pozivamo zainteresovane izdavače da preuzmu prijavu za festival, popune je i skeniranu pošalju na mejl adresu sekretar@izdavaci.rs.

Više podataka o programu festivala uskoro.