Саопштење поводом откупа књига за библиотеке у Београду

Протест Удружења издавача и књижара Србије

Удружење издавача и књижара Србије обавештава јавност да надлежни запостављају књижни фонд библиотека на територији града Београда тако да су средства предвиђена за откуп књига у 2011. два пута мања од оних у 2009, чиме је угрожено поштовање макар минималних библиотечких стандарда у набавци књига, а грађани Београда су лишени могућности да на одговарајући начин учествују у културном животу, коришћењем књига из текуће издавачке продукције.

Програмом Секретаријата за културу за 2009. у библиотекарству, на откуп је потрошено 51,5 милион динара. У 2010, за ову намену издвојено је укупно 33,5 милиона динара, а у 2011. само око 24 милиона динара. Осим тога, капитална издања су из буџета града у 2009. суфинансирана са 8 милиона 290 хиљада динара, а у 2011. уопште нису издвојена средства за ову сврху. Према важећим стандардима за јавне библиотеке у Србији, најмањи број нових књига на територији од око 2 милиона становника би требало да износи око 150 хиљада. Према доступним подацима, овај број није достигнут ни у 2009. години, а камоли сада, када су средства двоструко умањена.

Пошто су укупни издаци градског буџета у истом периоду значајно повећани, тако да су у 2011. достигли око 82 милијарде динара, са жалошћу морамо да констатујемо да ово драстично смањење средстава намењених за откуп књига за библиотеке града Београда говори о занемаривању културних потреба Београђана и недовољној бризи за очување и ширење културе од стране надлежних.

Са своје стране, Удружење издавача и књижара Србије ће наставити да се бори за унапређење положаја књиге и подстицање читалаштва, ради очувања и што веће доступности вредне издавачке продукције и знања.