Трећи фестивал књига “Сви смо ми читаоци”

Удружење издавача и књижара Србије и ове године је учествовало и подржало манифестације којима је био обележен Светски дан књиге и ауторског права и организовало трећи Фестивал књиге „Сви смо ми читаоци“ од 17. до 25. априла, на Светосавском платоу у Београду.

Током трајања Фестивала, сви излагачи су књиге понудили по посебним, знатно повољнијим ценама а одржани су и посебни културни програми и акције на централној позорници манифестације као и на појединим штандовима учесника.

Фестивал „Сви смо ми читаоци“ отворио је „Београдски читач” и књижевник Урош Петровић у петак 17. априла у 12 часова на Светосавском платоу.

Своја издања представили су и понудили деветнаест издавачких кућа: Вулкан, Лагуна, Креативни центар, Евро Ђунти, Оксфорд центар, Клет, Пчелица, Партенон, Албатрос плус, РТС издаваштво, Новости, Хришћанска мисао, Сезам бук, Мали принц, Каирос, ЈРЈ, Хема-Кхеја-Неје, Отворена књига, Марсо.

Осим Вука Вукићевића – представника организатора манифестације, на свечаности отварања 3. Фестивала књиге „Сви смо ми читаоци“ у име „Београдског читача” поштоваоцима књижевности и љубитељима књига обратили су се Тања Шикић и Гордана Влајић, (суиницијаторке Пројекта „Београдски читач“), проф. Драгољуб Димитријевић, ментор вајарског одсека ФПУ, писац Урош Петровић, а специјални гости били су драмски уметник Тома Курузовић и музички састав „Дуо Гитаринет“.

„Београдски читач” је назив културолошког пројекта који је у првој фази реализације за циљ имао постављање бронзане скулптуре посвећене књизи и афирмацији читања (ауторски рад студената вајарства ФПУ),  која ће красити ужи центар Београда и подсећати на важност и  улогу књиге и просветитељства.

Током трајања Фестивала књиге, на штанду „Београдског читача” продавала су се књижевна дела по ценама – које су купци сами одређивали. Овако прикупљен новац, намењен је реализацији скулптуре  „Београдски читач”, а књиге које буду на овој донаторској продаји, поклон су различитих издавачких кућа. Истовремено са Фестивалом књиге, у холу Радио-телевизије Србије приређена је изложба вајарских предлога решења скулптуре, које су реализовали студенти ФПУ из Београда. Осим посете овој несвакидашњој изложби, били сте у прилици да дате свој глас за најуспешнији предлог скулптуре „Београдски читач“.