Велики успех члановa УИКС-а на 64. Београдском сајму књига

Удружење изавача и књижара Србије честита својим члановима на добијеним престижним наградама на 64. Београдском сајму књига. Желимо им још пуно успеха, награда и издавачких подухвата у наредним годинама.

Фото: Београдски сајам

Награда 64. Међународног београдског сајма књига за најбољег издавача је припала издавачкој кући Лагуна из Београда.

Овогодишња награда за Издавачки подухват године додељена је равноправно Десетом колу антологијске едиције 10 векова српске књижевности, чији је издавач Издавачки центар Матице српске из Новог Сада, и Прозним делима српских научника – Службени гласник и Универзитетска библиотека „Светозар Марковић“.

Посебно признање за допринос у области науке додељено је делима „Родолф Арчибалд Рајс – Изабрана дела“, издавачке куће Завод за уџбенике и Криминалистичко-полицијски универзитет, и „Добрица Ћосић – између политике и књижевности“ Зорана Аврамовића, у издању Завода за уџбенике из Београда.

Награда за дечју књигу године 2019. равноправно је додељена књигама „Нећу да мислим на Праг“ Соње Ћирић, у издању Лагуне, и „Позив“ Николете Новак, у издању Пчелице из Чачка.

 

Специјално признање за издавача, књигу или стрип ове године је припало књигама „Попис војних и цивилних губитака Краљевине Србије у људству у Првом светском рату“, издавачка кућа Медија центар „Одбрана“, и „78 дана Апокалипсе – истина оптужује, НАТО бомбардовање Југославије 1999“, издавачи Асоцијација „Српска веза“, Београд, и Прометеј, Нови Сад.

Награда за најлепшу дечју књигу припала је књизи „Дар-Мар“ ауторке Драгане Младеновић, коју је илустровао Борис Кузмановић, у издању Креативног центра. Издавачкој кући Креативни центар је припала и Награда за најлепшу књигу на 64. Београдском међународном сајму књига. У питању је монографија „Добросав Боб Живковић“, у графичкој опреми Душана Павлића.