Међународне асоцијације

Удружење издавача и књижара Србије је представник српских издавача у Међународној асоцијацији издавача и Европској федерацији издавача.

International Publishers Association (IPA)

 

Међународна асоцијација издавача је међународно струковно удружење које представља све аспекте издаваштва књига и часописа. Основана 1896, има мисију да промовише и штити издаваштво и развија свест о издаваштву као снази економског, културног и политичког развоја. Широм света, IPA се бори против цензуре и промовише ауторска права, писменост и слободу објављивања. IPA је струковна асоцијација са мандатом организације за људска права.

IPA тренутно броји 81 чланова из 69 земаља, који представљају хиљаде издавачких кућа, чија тржишта обухватају 5.6 милијарди људи.

www.internationalpublishers.org

 

European Federation of Publishers

Европска федерација издавача окупља национална удружења издавача 27 земаља чланица Европске Уније и европског економског простора и као таква је глас велике већине издавача у Европи. Основана 1967, федерација је посвећена развоју европског законодавства и доприноси унапређењу издаваштва као важном покретачу друштва знања и културне разноликости у Европи.

www.fep-fee.eu