Допис Министарству културе у вези Откупа књига

Са жаљењем и забринутошћу прочитали смо вест о поништавању Конкурса за откуп књига из продукције 2021. године.

Са великом пажњом смо пратили целокупни процес конкурса Откупа књига и морамо да подсетимо да је већ сам датум расписивања Конкурса за откуп књига каснио два месеца у односу на уобичајене датуме претходних година (4. мај), да су библиотеке 29. јула завршиле избор књига, а да је одлука о поништавању објављена са месец и по кашњења у односу на очекивани датум саопштења коначних резултата.

На сајту Министарства је саопштено да је формирана и нова комисија, али није дато обавештење у погледу начина рада Комисије, састава комисије и посебно у погледу рокова, што сматрамо да је од великог значаја.

Сад кад је формирана нова Комисија очекујемо да нас обавестите о прецизном плану спровођења целог Конкурса у вези са откупом књига. Такође, морамо да истакнемо важност да је потребно да се овај Конкурс у потпуности заврши у овој календарској години и да се јасно и транспаретно назначе рокови у којима ће се одвијати целокупне фазе реализације.

Више пута смо на примеру књига награђених НИН-овом наградом доказивали ману откупа у погледу рокова и тражили да постоје најмање два откупа годишње. Читалачка публика у јануару чује вест о награди, тражи књиге у библиотекама, а оне стижу тамо у најбољем случају у јулу или августу. Судећи по тренутној ситуацији, то ће бити још неколико месеци касније. Издавачи иначе смањују тираже и сваки месец доцније у реализацији Конкурса може довести да нереалне слике због тог што су књиге на тржишту и можда неће моћи да се задовољи тражња библиотека у погледу укупног броја примерака.

Осим читалаца, о којима треба сви да бринемо, већини библиотека годишњи откуп је главни извор набавке. Позајмица књига из библиотека је често и једини начин да се дође до књига у многим местима у Србији у којима нема књижара. Зато је прекопотребно да фонд књига буде адекватно одабран и допуњен новим издањима. И, коначно, ми издавачи рачунамо са средствима откупа да још понешто урадимо у овој години, да измиримо рачуне, да се спремимо за Сајам књига…

Удружење издавача и књижара Србије је увек било спремно да помогне у свим пословима везаним за откуп књига, како би он био транспарентнији, ефикаснији и ефективнији и са те стране смо на располагању.

Управни одбор
Удружење издавача и књижара Србије