Наступи на сајмовима књига у иностранству током 2014.

Поводом успешног наступа Републике Србије на јуче завршеном Сајму књига у Загребу, Удружење издавача и књижара Србије скреће пажњу јавности да је у последњих годину дана наше  издаваштво представљено на сајмовима књига у иностранству међународној публици коју је чинило више од пола милиона људи, као и бројним иностраним стручњацима и делатницима у области књиге и представницима медија. Захваљујући Министарству културе и информисања наша земља је имала свој национални штанд на сајмовима књига у Загребу, Лајпцигу, Скопљу, Солуну, Франкфурту и, што је од посебног значаја, у Москви и Сарајеву, где смо наступали после вишегодишње паузе. У плану је и учешће на манифестацији у Софији. Тако ће, у односу на прошлогодишња три наступа, ове године Србија бити представљена на осам веома важних међународних сајмова књига.

Уз активно учешће више од 20 издавача међу којима су: Службени гласник, Лагуна, Вулкан, Прометеј, Креативни центар, Евро Ђунти, Чаробна књига, Дерета, Агора, Пчелица, Партенон, Бук, Глобосино Александрија, Одисеја, Каирос, Академска мисао, Лом, Мали принц, ЦЕТ, Порталибрис, ЈРЈ, Мале мајсторије и многи други, координирани наступи на међународним сајмовима књига допринели су промовисању наших књижевних и научних дела и знатно олакшали њихов пут до читалаца у иностранству. Наступ на сајму књига у Москви и сарадња руског и нашег удружења издавача допринели су сарадњи у области књиге између две пријатељске земље, која је крунисана на овогодишњим Београдском сајму књига тиме што је Русија преузела Отворену књигу од Кине и биће почасни гост манифестације следеће године.

За разлику од претходних година, координација наступа на најважнијим светским књижевним и издавачким манифестацијама подигнута је на виши ниво захваљујући  сарадњи између извршног реализатора националних наступа – Народне библиотеке Србије и репрезентативног Удружења издавача и књижара Србије. Удружење је искористило своје чланство у Европскеој федерацији издавача и Међународној асоцијацији издавача за промовисање нашег издаваштва и културе.

Сајмови књига на којима су учествовали наши издавачи обележени су и добијањем више награда. Издавачка кућа Креативни центар освојила је на овогодишњем Франфуртском сајму књига награду Најбољи европски уџбеник (Best European Learning Material Award -BELMA) за „Весели вртић“, радне листове намењене предшколцима. У Москви су на Фестивалу словенских књига четири издавача из Србије освојила награде у конкуренцији 13 земаља: Чаробна књига, Глобосино Алекснадрија, Евро Ђунти и Креативни центар. У Сарајеву је једна од специјалних награда жирија додељена Министарствуу културе и информисања Србије и Народној библиотеци Србије „за координирани издавачки наступ“, док је награду за најбољи превод добила Ана Јовановић, која је за издавачку кућу Лагуна превела са кинеског роман нобеловца Мо Јана „Жабе“.

Са своје стране, Удружење издавача и књижара Србије подржава планско и координирано промовисање домаће књижевности и издаваштва и спремно је да настави да улаже напоре ради унапређења представљања наше земље на сајмовима књига у иностранству.