Обједињени наступ на Сајму књига у Франкфурту 2012.

Током пет сајамских дана 57. Сајма књига у Франкфурту српска књижевност и издаваштво су били представљени у обједињеном наступу који је организовало Министарство културе и информисања у сарадњи са Удружењем издавача и књижара Србије, а извршни реализатор наступа је била Привредна комора Србије.

На обједињеном национоалном штанду су представљена дела     српских класика: Андрића, Селимовића, Пекића и Киша, као и дела савремених домаћих аутора, писаца, песника и илустратора које су представили њихови издавачи: Лагуна, Службени гласник, Евро Ђунти, Прометеј, Глобосино Александрија, Агора, Бук, Књижевна општина Вршац, Пи прес, Порталибрис, ЈРЈ, Компјутер бук, као и Букбриџ и Седмица. Наши наслови су представљени на многобројним састанцима заинтересованим страним агентима и издавачима из Француске, Кине, Шпаније, Италије, Немачке, Египта, Аустрије, Украјне, Русије, Индије, Ирске, Словеније и других земаља и постигнути су договори о објављивању домаћих издања и извозу књига у неколико земаља.

Представници Удружења издавача и књижара Србије учествовали су на састанцима и у раду Међународне асоцијације издавача и присуствовали годишњој скупштини ове организације. На овим догађајима је највише било речи о дигитализацији у области издаваштва и новом споразуму између Удружења издавача Сједињених Америчких Држава и Гугла, као и о утицају развоја нових технологија на издавање уџбеника. Осим тога, посебна пажња је посвећена висини пореза на додатну вредност на књигу у штампаном и електронском облику, као и о пиратерији на Интернету. Генерални секретар Међународне асоцијације издавача Јенс Бамел позитивно је оценио рад Удружења издавача и књижара Србије и посебно похвалио спроведене активности у борби против пиратерије и предложио да догодине оне буду представљене међународним колегама као пример добре праксе. Представници срспког удружења састали су се и са колегама из Европске федерације издавача и Удружења издавача Русије и Украјне и договорени су наредни кораци у правцу продубљивања сарадње са овим организацијама и са издавачима из ових земаља.

Поред представника сајмова књига у Њу Делхију, Бечу, Лајпцигу, Варшави и Софији, представника Гете института, Министарства културе Баварске, штанд Србије посетио је директор сајма књига у Франкфурту г-дин Јирген Бос.