Удружење примљено у чланство Европске федерације издавача

На Гернералној скупштини Европске федерације издавача у Бриселу одлучено је једногласном одлуком националних удружења чланица ове организације да Удружење издавача и књижара Србије буде примљено у федерацију и укључено у њен рад као представник срспког издаваштва. Тако су Србија и Словенија једине земље бивше Југославије које имају своје представнике у овој организацији.

Европска федерација издавача окупља национална удружења издавача 27 земаља чланица Европске Уније и европског економског простора и као таква је глас велике већине издавача у Европи. Основана 1967, федерација је посвећена развоју европског законодавства и доприноси унапређењу издаваштва као важном покретачу друштва знања и културне разноликости у Европи

На позив Европске федерације издавача, Генералној скупштини ове организације су у петак  23. новембра 2012. присуствовали Дејан Папић,председник и Вук Вукићевић, генерални секретар Удружења издавача и књижара Србије. Дејан Папић је у свом излагању на Скупштини представио рад и активности српског удружења и савремене тенденције на тржишту књига у Србији истакнувши да Удружење издавача и књижара Србије дели исте вредности са Европском федерацијом издавача.

Пријем у Европску федерацију издавача је важан корак у укључивању српског издаваштва у савремене европске токове и пројекте у овој области и допринеће интензивирању културне размене са земљама ЕУ.