Саопштење за јавност – 3. новембар 2017.

Удружење издавача и књижара Србије сматра да је концепт Међународног сајма књига у Београду веома добар, о чему сведочи дуга традиција и многе чињенице – број посетилаца, који је из године у годину константан и близу 200.000, све више младих који долазе на Сајам књига, као и број излагача, акредитованих новинара, гостију из иностранства и различитих институција.

Београдски сајам књига је током година стекао велики међународни углед и са разлогом се сматра једним од најбољих сајмова књига у Европи, одмах иза сајмова у Франкфурту и Болоњи. Осим излагача и посетилаца, на Сајму су веома присутни и аутори из Србије и иностранства, који на штандовима матичних издавачких кућа представљају своја дела, комуницирају са читаоцима и на прави начин доприносе популаризацији читања.

Сигурно је да постоји простор да се унапреди квалитет Сајма књига, а да би се то десило, сматрамо да би издавачи преко свог репрезентативног удружења морали да имају представника у Одбору Београдског сајма књига, што је и био случај до 2016. године. На тај начин комуникација са издавачима би била боља, програмски садржаји још богатији и све би ово додатно издвојило Сајам књига као једну од највећих културних манифестација у региону.