1800 књига за библиотеке Срба у дијаспори и региону

САОПШТЕЊЕ ЗА ЈАВНОСТ

Oве године ће библиотекама Срба који живе изван матице бити поклоњено додатних 1800 књига вредности од око милион и петстотинахиљада динара, захваљујући пројектима које финансира Управа за сарадњу с дијаспором и Србима у региону Министарства спољних послова, а реализује Удружење издавача и књижара Србије уз подршку Народне библиотеке Србије. Тако су књижни фондови српских библиотека изван наше државе обогаћени са више од пет хиљада издања у последњих неколико година.

Достављање дарованих публикација је почело, а сутра ће бити отпремљена пошиљка књига српским библиотекама у Темишвару. Књиге ће предати Растко Јанковић, члан Одбора за координацију пројекта и тим поводом ће бити одржана свечана примопредаја књига у просторијама Савеза Срба у Румунији, којој ће присуствовати посланик у парламенту Румуније и писац др Славомир Гвозденовић, представници савеза, Српске гимназије Доситеј Обрадовић, Српске читаонице, Катедре србистике на Западном универзитету, као и гости из Народне библиотеке Србије и Удружења издавача и књижара Србије. То ће бити прилика за разматрање могућности за унапређење рада библиотека српских организација у Темишвару и Румунији и јачање сарадње на овом пољу.

Ове године, књиге ће бити поклоњене библиотекама Срба у Босни и Херцеговини (у Сарајеву, Мостару и Вишеграду), Црној Гори (Никшић), Хрватској (Загреб, Ријека и Книн), Мађарској (Будимпешта), Македонији (Скопље),  Словенији (Љубљана), Аустрији (Беч и Линц), Канади (Едмонтон и Лејкшор), САД (Белмонт) и Шведској (Гетеборг). Осим тога, први пут су пројектима обухваћене и библиотеке у Пакрацу, Албанији (Фијер), Италији (Монтекио) и Лондону. Управа ће даровати  издања домаће књижевности и поезије, књиге посвећене српској култури, уметности, историји и географији, књиге и уџбенике за учење српског језика и издања за децу и младе.

Ово је трећи пут да се успешно реализују ове активности које је 2013. године први пут иницирало и реализовало Удружење издавача и књижара Србије, уз финансијску подршку Канцеларије за сарадњу с дијаспором и Србима у региону и уз значајну оперативно-техничку помоћ Народне библиотеке Србије, када је поклоњено 1500 књига вредности од око милион динара. Током 2015. године, захваљујући реализовани пројектима, поклоњено је око 2000 додатних књига.

Издања која ће бити дарована и ове године су изабрана на основу националне тематике, књижевне и научне вредности, као и доприноса који могу дати коришћењу српског језика и писма  и очувању  националног идентитета Срба који живе изван наше државе и јачању њихових веза са матицом.

У Београду, 22. јуна 2016.