Књиге за Србе изван матице

Канцеларија за сарадњу с дијаспором и Србима у региону – сектор за унепређивање културних, просветно-образовних и других видова сарадње је у оквиру пројеката обогаћивања књижних фондова библиотека за Србе изван матице поклонила више од 1500 књига вредности од око милион динара.

Достављање дарованих публикација почело је данас, када је отпремљена прва пошиљка књига библиотеци Културног друштва „Михајло Пупин“ у Љубљани. У уторак, 4. фебруара, поклоњене књиге је Самоуправи Срба у Мађарској у Будимпешти предао Растко Јанковић, помоћник директора Канцеларије за сарадњу с дијаспором и Србима у региону. Тим поводом, Растко Јанковић је изјавио: „Веома је важно што је захваљујући залагању у последњих 12 месеци успостављен систем рада који ће трајно осигурати услове за унапређење сарадње са библиотекама за Србе изван матице.“

Књиге ће бити поклоњене библиотекама Срба у Босни и Херцеговини (Сарајево и Мостар), Црној Гори (Никшић), Хрватској (Ријека и Книн), Мађарској (Будимпешта), Румунији (Темишвар), Словенији (Љубљана), Аустрији (Линц), Јужноафричкој Републици (Јоханезбург), Канади (Едмонтон и Виндсор) и  Шведској (Гетеборг). Канцеларија ће даровати  издања класичне и савремене домаће књижевности, књиге о српској култури, уметности, историји и географији, уџбенике за учење српског језика и издања за децу и младе.

Циљеви пројекта су очување српског језика, писма и културног идентитета Срба у региону и дијаспори, и јачање њихових веза  са матицом. Пројекат је иницирало и реализовало Удружење издавача и књижара Србије, уз финансијску подршку Канцеларије за сарадњу с дијаспором и Србима у региону и уз значајну оперативно-техничку помоћ Народне библиотеке Србије.

Књиге које ће бити поклоњене изабране су на основу националне тематике, књижевне и научне вредности, као и доприноса који могу дати коришћењу српског језика и писма  и очувању  националног идентитета Срба који живе изван матичне државе. Комисију за избор наслова чинили су представници Канцеларије за сарадњу с дијаспором и Србима у региону, Министарства културе и информисања, Министарства просвете, науке и технолошког развоја, Народне библиотеке Србије и Удружења издавача и књижара Србије.

Изражавајући задовољство постигнутим резултатима у 2013. години, Скупштина Удружења издавача и књижара Србије је као посебно важно достигнуће истакла реализацију пројеката обогаћивања књижних фондова библиотека за Србе у региону и дијаспори. Удружење је предложило да се ова изузетно корисна акција настави и убудуће и захвалило је Канцеларији за сарадњу с дијаспором и Србима у региону и Народној библиотеци Србије на великој подршци и сарадњи у остваривању овога пројекта.