Књижара Со примљена у Удружење

Књижара Со примљена у Удружење

Херцегновска Књижара „Со“, која баштини традицију од чак 119 година старог обалног књижарства Јова Секуловића, примљена је у Удружење издавача и књижара Србије.

Писац Никола Маловић, ПР књижаре „Со“, каже да су у овом Удружењу у њеном специфичном формату издавања књига са морском, бокељском и поморском тематиком, препознали потребу за очувањем заједничких интереса.

– Препозната као један од барометара културе града Херцег Новог и Боке, Књижара „Со“ издавач је књига од капиталног значаја, као на примјер: „Историја бокељског поморства“ Предрага В. Ковачевића, „Вита Которанин, неимар Дечена“ (награда за издавачки подухват године 2016. на херцегновском сајму књига), „Горски вијенац – бокељско издање“ Петра ИИ Петровића Његоша, и многих других. Из Удружења издавача и књижара Србије оцијењено је да је Књижара „Со“ током 13 и по година постојања угостила небројене писце, те власнике многих издавачких кућа упознала са својим специфичним форматом: да издаје књиге са морском, бокељском и поморском тематиком. Будући да тај формат не његује нико други, препозната је потреба за очувањем заједничких интереса и потреба Удружења у области издавачке дјелатности.

Маловић истиче да је велика част што је једна мала књижарска и издавачка кућа једина из Црне Горе постала члан Удружења издавача и књижара Србије.

– Почаствовани смо чињеницом да смо препознати као достојни чланови Удружења, са многим правима, по принципу један члан – један глас. Сликовита је случајност по којој је Књижара „Со“ Уговор о чланству добила у коверти франкираној јубиларном ПТТ марком: 150 година од предаје кључева града Београда кнезу Михаилу Обреновићу. Наша књига „Историја бокељског поморства“ биљежи податак да је првим ратним бродом модерне Србије, „Делиградом“, чији је први капетан био управо Новљанин Александар Познановић, одведена 1867. низ Дунав посљедња турска посада београдске тврђаве. Све што је повезано – увезује се, те отуд и једна заливска књижара постаде члан Удружења издавача и књижара Србије, закључио је Маловић.

Извор: bokanews.me