Наступ на сајму књига у Загребу “Интерлибер”

Удружење издавача и књижара Србије организовало је колективни наступ издавача из Србије на 38. Загребачком сајму књига „Интерлибер“,  од 10. до 15. новембра 2015. године.

У оквиру штанда удружења бројним посетиоцима у Загребу представљени су одабрани наслови наших седам еминентних издавача: Службеног гласника, Лагуне, Чаробне књиге, Дерете, Академске мисли, Лома и Хесперие еду.

Издавачка кућа Службени гласник публици сајма књига у Загребу представила је књигу „Филмус“ Слободана Шијана, која је већ добила Награду за најлепшу књигу на недавно одржаном Београдском сајму књига, као и најпродаваније књиге „Србија на западу – Фактор Вучић“ Дениса Куљиша, „Између крајности“ Мухарема Баздуља, „Велики повратак Турске“ чувеног исламолога Дарка Танасковића, као и многе друге значајне наслове.

Лагуна је из своје новије продукције представила романе Иве Андрића у једнотомном издању, „Кућу сећања и заборава“ Филипа Давида, добитника Нинове награде, затим бурну књижевну преписку између Миљенка Јерговића и Светислава Басаре „Тушта и тма“, аутобиографски роман Драгана Великића „Иследник“, као и „Гласове из глуве собе“ генерала Благоја Граховца који откривају строго чуване тајне из времена распада бивше Југославије.

Чаробна књига је представила нова издања домаћих аутора, а најзанимљивија су „Изабрана дела“ Давида Албахарија, која се сматрају једним од најзначајнијих издавачких подухвата године.

Хеспериа еду из Београда представила је између осталог наслов „Мнаре Николина“ познате југословенске глумице Мелите Бихали, написане аутентичним приморским икавским наречјем, књигу Оливере Оље Јелкић „Гамбит“, као и наслов „Примају ли кредитне картице у рају?“, Милице Ж. Букман, који креативно спаја две наизглед неспојиве теме – економију и загробни живот.

Академска мисао је поред осталих наслова из свог богатог опуса хрватској публици представила и књигу „Ортодонција – садашњост за будућност“, која је већ успешно представљена у Београду и Љубљани, а одликује се сјајним илустрацијама и приказима карактеристичних случајева из богате праксе аутора и представља незаменљиво штиво за све ортодонте.

ЛОМ је у Загребу посебно представио изабране приче Џона Фантеа „Вино младости“, књигу која је најбољи увод у читање Фантеа – већину прича у овој књизи аутор је написао у својим двадесетим годинама, када је сам живео у Лос Анђелесу, упијао тај велики град, у коме је доживео своју прву велику љубав, описану у незаборавном роману „Упитај прах“.