Обележавање Светског дана књиге и ауторског права, 23. априла

ИНФОРМАЦИЈА ЗА ЈАВНОСТ

Поводом Светског дана књиге и ауторског права Удружење издавача и књижара Србије у сарадњи са надлежним институцијама и установама и Привредном комором Београда од 21. априла до 1. маја организоваће Четврти фестивал књиге „Сви смо ми читаоци“, културни догађај који доприноси унапређењу и развоју читалаштва, намењен широкој публици. Планирано је да на Фестивалу учествују установе културе, библиотеке, издавачи, књижаре, аутори и други делатници у области књижевности и издаваштва, који ће својим насловима и програмима скренути пажњу на важност читања и учинити књиге доступнијим. У оквиру Фестивала на Врачарском платоу биће организована продајна изложба књига.

Удружење издавача и књижара Србије ће се прикључити кампањи „Негујмо српски језик“, тако да ће током априла она бити проширена и добиће подршку београдских књижара, у којима ће на видним местима бити истакнути постери, већ препознатљиви грађанима Београда.

У Библиотеци града Београда, у петак 22. априла од 12 до 13 часова одржаће се традиционална акција „Сви смо у библиотеци!“ током које ће познате личности радити као библиотекари. Ове године у акцији ће учествовати: глумци Слобода Мићаловић, Војин Ћетковић, Милица Михајловић, Бане Трифуновић, Бранка Пујић, Петар Бенчина, виолинисткиња Тијана Милошевић, певачице Лена Ковачевић и Бојана Стаменов, писци Милена Марковић и Владимир Кецмановић, спортисти Немања Михајловић и Душан Влаховић. На платоу испред библиотеке наступаће група „Black and White“, која ће изводити танго музику. У излозима Библиотеке града Београда биће изложени радови ученика Техничке школе Дрво арт који су настали у оквиру међународне радионице „Дизајн игралиште“. Изложба траје до 30. јуна.

Четврти фестивал књиге „Сви смо ми читаоци“ биће отворен на Врачарском платоу у четвртак, 21. априла с почетком у 14 часова игроказом по мотивима романа Николете Новак „Тако ми је причао Будимир“, а у организацији Издавачке куће Пчелица.

У оквиру Фестивала биће изведен програм за младе људе „Сви смо ми читаоци“, који ће водити Љубивоје Ршумовић у понедељак, 25. априла у 14 часова на Врачарском платоу. Током програма ће бити одржана и представа „Чик погоди ко се воли“, која говори о правим људским вредностима, поштењу, пријатељству, искрености и љубави.

У оквиру сарадње између Народне библиотеке Србије и Удружења издавача и књижара Србије, у 83 књижаре у 23 града широм земље биће одобрени попусти за све грађане са чланском картом библиотека из текуће календарске године. У акцију су укључене књижаре Службени гласникЗавод за уџбенике, Делфи и Лагуна, Ђунти – Папирна крила, Младинска књига, Дерета, Добра књига, Креативни центар и Пчелица:

– у књижарама Делфи и Лагуна сви активни чланови библиотеке са вaжећом чланском картом имаће фиксни попуст од 20% на сва Лагунина издања од 22. до 24. априла;

– у књижарама Завода за уџбенике у периоду до 4. маја одобаравају се попусти од 20% до 40% на сва издања овог издавача;

– свим грађанима са чланском картом библиотека из текуће календарске године Службени гласник ће у својим књижарама на Светски дан књиге омогућити бесплатно учлањење у свој Клуб читалаца, чиме остварују попуст од 25% на Гласникова издања током читаве године, а до краја месеца на више од 100 одабраних Гласникових издања важиће попусти до 90%;

– у књижарама Ђунти – Папирна крила од 18. до 30. априла одобраваће се снижење до 50% приликом куповине књига које већ нису на попустима издавача Евро Ђунти / Евро боок;

– у књижарама Младинске књиге читаоце очекују попусти до 70% на одабрана издања до краја месеца;

– у књижарама Дерета на снижењу од 30% биће издања овог издавача до 30. априла;

– у књижари Добра књига доступна је понуда изабраних наслова снижених од 10% до 50%, који су представљени и на интернет књижари;

– у књижари Креативни центар биће одобрена снижења од 15% до 40%, као и викенд акције са снижењем од 50%, а у оквиру акције „Најбоље књиге за најбоље ђаке“ овај издавач ће понудити своја издања за попуњавање школских библиотека и награђивање ученика са снижењима и до 90%;

– у књижари Пчелица, у Чачку, од суботе 23. априла до суботе 30. априла сви активни чланови библиотеке са важећом чланском картом имаће попуст од 30% на већину издања Пчелице.

Књижаре у којима важе попусти налазе се у Београду и Земуну, Новом Саду, Нишу, Панчеву, Крагујевцу, Горњем Милановцу, Зрењанину, Чачку, Ужицу, Јагодини, Краљеву, Пожаревцу, Сремској Митровици, Смедереву, Ваљеву, Крушевцу, Косовској Митровици, Кикинди, Вршцу, Новом Пазару, Суботици и Пироту.

draft Saopstenje 19 april

Постер за Четври фестивал “Сви смо ми читаоци” можете погледати овде

: