Саопштење за јавност

Саопштење за јавност

Удружење издавача и књижара Србије обавештава јавност да је Министарствo културе, информисања и информационог друштва својим скандалозним одлукама на конкурсу за суфинансирање пројеката у 2012. години довело у питање опстанак Српске секције ИББИ-ја, најважније међународне организације у области дечије књиге и отежало интеграцију српских издавача у европска и светска струковна удружења.

Иако истраживања показују да је читање у детињству од пресудне важности за успех у образовању младих нараштаја и да је чврсто повезано са будућим академским успесима и развојем читавог друштва, надлежни из Министарства нису сматрали да је потребно да Србија, попут више од 75 земаља света учествује у раду ИББИ-ја и промовисању објављивања квалитетних дечијих књига, па износ од 1500 швајцарских франака на име годишње чланарине није могао да буде одобрен. Очигледно да развој дечијег читалаштва не дотиче надлежне у Министарству културе. Исто важи и за целокупни сектор књиге која је потпуно неоправдано годинама занемарен и потцењен у односу на друге сегменте културе, па се, на пример, за суфинансирање издања од капиталног значаја за културу издвајају занемарљиви износи новца.

С друге стране, резултати конкурса јасно показују да Министарство подржава европске интеграције само на речима, јер пројекат сарадње са Европском федерацијом издавача и Међународном асоцијацијом издавача није уопште подржан. Истовремено су финансијски помогнути искључиво поједини издавачи који, изгледа, имају ексклузивно право на добијање државних средстава и награда у Србији и чији су пројекти нашем Министарству очигледно важнији од развоја културних навика код деце, интеграције српског издаваштва у европске токове и од јединог удружења издавача и књижара у земљи са 116 чланова, легитимног представника Србије у Међународној асоцијацији издавача.