Саветовање о развоју издаваштва и изборна Скупштина

На редовној годишњој Скупштини Удружења издавача и књижара Србије размотрени су услови и перспективе за развој издаваштва у Републици Србији, усвојен је годишњи извештај о раду и план рада за 2015. и изабрани су органи удружења на период од четири године.

У отвореном дијалогу између издавача, Секретара за културу града Београда Владана Вукосављевића, председника Одбора Београдског сајма књига Зорана Аврамовића, директорке Библиотеке града Београда Јасмине Нинков, представника Министарства културе и информисања (Марка Деспотовића и Младена Весковића) и Деска Креативна Европа (Нине Михаљинац), Народне библиотеке Србије (Иване Николић и Милене Ђорђијевић), Министарства просвете, науке и технолошког развоја (Симе Поткоњака),председнице Друштва школских библиотекара Србије Санде Игњатовић и Растка Јанковића из Управе за сарадњу с дијаспором и Србима у региону Министарства спољних послова истакнуто је значајно унапређење сарадње Удружења издавача и књижара Србије са надлежним институцијама и установама током 2014. и потцртана је важност издаваштва за свеукупни развој културе, културну разноликост и образовање. У том смислу, удружење је позвало Министарство финансија и Министартсво привреде да конструктивно учествују у даљем унапређењу издаваштва, које као део креативних индустрија значајно доприноси запошљавању и развоју економије у Србији. У том смислу је од највећег значаја да се отклоне сви штетни предлози присутни у Нацрту Закона о уџбеницима, јер једино здрава конкуренција може осигурати квалитетне и јефтине уџбенике ђацима у Србији.

На Скупштини је закључено да ће се ради решавања проблема који су изазвани због неприлагођености процедура јавних набавки области откупа књига за јавне библиотеке, Удружење издавача и књижара Србије и Библиотекарско друштво Србије обратити Управи за јавне набавке и инсистирати на хитном решавању овог питања.

Удружење издавача и књижара Србије позвало је данас надлежне да хитно реше проблем недостатка књига у школским библиотекама, који озбиљно отежава  стицање знања наших најмлађих суграђана и тако смањује квалитет њиховог школовања.

Скупштина Удружења издавача и књижара Србије поздравила је активности Министарства културе и информисања које су допринеле унапређењу наступа на сајмовима књига у иностранству током 2014. и позвала је надлежне да се овај тренд настави на исти начин као и до сада.

Удружење је похвалило рад Одбора Београдског сајма књига и истакло значајно побољшање ове манифестације у односу на прошлу годину.

Скупштина Удружења издавача и књижара Србије усвојила је годишњи извештај о раду и у присуству великог броја издавача је изражено задовољство постигнутим резултатима. Међу бројним активностима удружења истакнути су: оснивање репрографске организације; успешно обележавање Међународног дана књиге и ауторског права; реализација пројеката обогаћивања фондова библиотека организација Срба у региону и дијаспори захваљујући Управи за сарадњу с дијаспором и Србима у региону; пројекти помоћи поплављеним библиотекама, којима су 42 издавача поклонила око 10 милиона динара у књигама и новцу.

Скупштина Удружења издавача и књижара Србије реизабрала је на мандат од четири године председника Дејана Папића, председника Скупштине Зорана Колунџију и потпредседнике Новицу Јевтића (Евро Ђунти) и Ненада Шапоњу (Агора). За трећег потпредседника је изабран Дејан Беговић (Креативни центар). Реизабрана је и већина чланова управног одбора: Ненада Атанасковић (Вулкан), Дијана Дерета (Дерета), Зорана Гутовић (Православна реч), Љубинко Осослија (Бук) и Момчило Митровић (Партенон). Нови чланови овог тела су Борислав Пантић (Чаробна књига) и Дубравка Драговић Шеховић (представник Порталибриса и ЦЕТ-а). Нови чланови надзорног одбора су Душан Мрђеновић (Досије студио) и Никола Јанковић (Медитеран паблишинг), а за председника надзорног одбора изабран је Милан Жамац (Глосаријум).