Испорука књига за библиотеке ван Србије

Ове године ће библиотекама Срба који живе изван матице бити поклоњено 2000 књига 98 издавача вредности од око милион и петстотинахиљада динара, захваљујући пројекту који финансира Управа за сарадњу с дијаспором и Србима у региону Министарства спољних послова, а реализује Удружење издавача и књижара Србије уз подршку Народне библиотеке Србије.

Достављање дарованих публикација је почело данас, када је отпремљена прва пошиљка књига библиотеци Српског просвјетног и културног друштва Аустрија у Бечу. Приликом предаје књига Растко Јанковић, помоћник директора Управе за сарадњу с дијаспором и Србима у региону Министарства спољних послова је изјавио: „Веома је важно што је захваљујући залагању у последње две године успостављен систем рада који ће трајно осигурати услове за унапређење сарадње са библиотекама за Србе изван матице.“

Захваљујући се присутним представницима Управе, Амбасаде Републике Србије у Бечу, Удружења издавача и књижара Србије, Народне библиотеке Србије и другим значајним гостима, председник СПКД Просвјета, Срђан Мијалковић је изјавио да је овај пројекат од велике важности за све наше људе и организације изван матице, нарочито у Бечу, у коме живи велики број Срба.

Вук Вукићевић, генерални секретар Удружења издавача и књижара Србије истакао је да ће књиге бити поклоњене библиотекама Срба у Босни и Херцеговини (у Сарајеву, Мостару и Вишеграду), Црној Гори (Никшић), Хрватској (Загреб, Ријека и Книн), Мађарској (Будимпешта), Македонији (Скопље), Румунији (Темишвар), Словенији (Љубљана), Аустрији (Беч и Линц), Канади (Едмонтон и Лејкшор), САД (Белмонт) и  Шведској (Гетеборг). Према његовим речима, Управа ће даровати  издања домаће књижевности и поезије, књиге посвећене српској култури, уметности, историји и географији, књиге и уџбенике за учење српског језика и издања за децу и младе.

Представнике покровитеља и реализаторе пројеката обогаћивања књижних фондова библиотека Срба у региону и дијаспори током дана ће примити Епископ аустријско-швајцарски, његово преосвештенство господин Андреј у саборном Храму Светог Саве у Бечу.  Циљеви ових  пројеката су очување српског језика, писма и културног идентитета Срба у региону и дијаспори, и јачање њихових веза са матицом. Ово је други пут да се успешно реализују ове активности које је и 2013. године први пут иницирало и реализовало Удружење издавача и књижара Србије, уз финансијску подршку Канцеларије за сарадњу с дијаспором и Србима у региону и уз значајну оперативно-техничку помоћ Народне библиотеке Србије, када је поклоњено 1500 књига вредности од око милион динара.

Књиге које ће бити поклоњене ове године изабране су на основу националне тематике, књижевне и научне вредности, као и доприноса који могу дати коришћењу српског језика и писма  и очувању  националног идентитета Срба који живе изван матичне државе. Комисију за избор наслова чинили су представници Управе за сарадњу с дијаспором и Србима у региону, Министарства просвете, науке и технолошког развоја, Народне библиотеке Србије, Завода за унапређивање образовања и васпитања и Удружења издавача и књижара Србије.

Изражавајући задовољство постигнутим резултатима, Скупштина Удружења издавача и књижара Србије је као посебно важно достигнуће истакла реализацију пројеката обогаћивања књижних фондова библиотека за Србе у региону и дијаспори. Удружење је предложило да се ова изузетно корисна акција настави и убудуће и захвалило је Управи за сарадњу с дијаспором и Србима у региону и Народној библиотеци Србије на великој подршци и сарадњи у остваривању овога пројекта.