Представник удружења на скупштини Европске федерације издавача

Удружење издавача и књижара Србије обавештава јавност да je на крају претходне недеље генерални секретар наше организаиције Вук Вукићевић учествовао на Скупштини Европске федерације издавача у Бечу и том приликом се, заједно са представницима европских издавача, сусрео са председником Републике Аустрије, доктором Хајнцом Фишером и са Министром уметности, културе и медија Републике Аутрије, доктором Јосефом Остермајером.

На састанку у председништву у Хофбургу изражена је подршка развоју у области читалаштва, а присутнима су се том приликом обратили председник Хајнц Фишер и председник Европске федерације издавача Пјер Дитијел. Свечана вечера са министром Јосефом Остермајером уприличена је у палати у којој је организован Бечки конгрес 1814. и 1815. године.

Скупштина Европске федерације издавача одржана је у Народној библиотеци Аустрије и том приликом су представници националних удружења издавача дискутовали о предстојећој реформи Европске комисије у области ауторског и сродних права, планираном смањењу педевеа на електронске књиге у Европи и другим темама од значаја за будућност књиге.

На Скупштини је анализирана подршка која је у земљама чланицама Европске федерације издавача дата снажном систему ауторског права, који подстиче европску креативност и слободу изражавања. Србија је међу европским земљама заузела 17. место по броју потписника петиције, испред Шведске, Латвије, Исланда, Бугарске, Грчке, Чешке и других држава.

На састанцима са представницима националних удружења, секретар репрезентативне српске организације издавача је охрабрен да припреми предлог за одржавање једне од наредних скупштина Европске федерације издавача у Београду, посебно имајући у виду регионални значај Београдскохг сајма књига. Удружењу издавача и књижара Србије је препоручено и организовање регионалног састанка издавача југоисточне Европе са представницима међународних и европских организација активних у овом сектору у наредном периоду.