1800 књига за библиотеке Срба у дијаспори и региону

САОПШТЕЊЕ ЗА ЈАВНОСТ

Oве године ће библиотекама Срба који живе изван матице бити поклоњено додатних 1800 књига вредности од око милион и петстотинахиљада динара, захваљујући пројектима које финансира Управа за сарадњу с дијаспором и Србима у региону Министарства спољних послова, а реализује Удружење издавача и књижара Србије уз подршку Народне библиотеке Србије. Тако су књижни фондови српских библиотека изван наше државе обогаћени са више од пет хиљада издања у последњих неколико година. Наставите читање »1800 књига за библиотеке Срба у дијаспори и региону«

Списак пријава – Позив за откуп књига за библиотеке ван Србије

Списак приспелих пријава на Позив за откуп публикација за потребе библиотека српских организација у дијаспори и у региону можете преузети овде: Spisak prijava 2016

Позив за откуп публикација за потребе библиотека српских организација у дијаспори и у региону

Позив за откуп публикација објављених после 1. јануара 2006. за потребе библиотека српских организација у дијаспори и у региону

Позив се шаље на основу одлука Управе за сарадњу с дијаспором и Србима у региону Министарства спољних послова број 52/2015-01/158 и 51/2015-01/237, од 9. и 10. децембра 2015. о суфинансирању пројеката развоја читалаштва на српском језику обогаћивањем књижних фондова библиотека српских организација у дијаспори и у региону Удружења издавача и књижара Србије, у укупном износу од 1.800.000 динара и на основу одлуке Одбора за надзор и координацију ова два пројекта.

Удружење издавача и књижара Србије (у даљем тексту: Удружење) извршиће откуп одабраних наслова првих издања  публикација објављених после 1. Јануара 2006. године на српском језику у Републици Србији, у штампаној и/или електронској форми (CD/DVD издања), за библиотеке српских организација у иностранству по избору Комисије. Наставите читање »Позив за откуп публикација за потребе библиотека српских организација у дијаспори и у региону«

Испорука књига за библиотеке ван Србије

Ове године ће библиотекама Срба који живе изван матице бити поклоњено 2000 књига 98 издавача вредности од око милион и петстотинахиљада динара, захваљујући пројекту који финансира Управа за сарадњу с дијаспором и Србима у региону Министарства спољних послова, а реализује Удружење издавача и књижара Србије уз подршку Народне библиотеке Србије.

Наставите читање »Испорука књига за библиотеке ван Србије«

Oдлуке о откупу публикација за потребе библиотека организација Срба у региону и дијаспори

Две одлуке о откупу публикација за потребе библиотека организација Срба у региону и дијаспори, које је донела Комисија за откуп публикација на основу пристиглих пријава на Позив за откуп публикација за потребе библиотека српских организација у региону и у дијаспори могу бити преузете овде:

Odluka komisije – dijaspora и

Odluka komisije – region

Информација за издаваче:

У одлукама ћете пронаћи две табеле (једну са насловима одабраним за библиотеке у региону и другу са издањима намењеним за библиотеке у дијаспори) и у свакој од њих наслове који би требало да буду откупљени.

Ради реализације и исплате молимо вас да урадите следеће: Наставите читање »Oдлуке о откупу публикација за потребе библиотека организација Срба у региону и дијаспори«

Листа издавача који су доставили пријаве

Листу издавача који су се одазвали Позиву за откуп публикација за потребе библиотека српских организација у дијаспори и у региону можете преузети овде: Lista prijava mart 10.

Пројекте обогаћивања књижних фондова библиотека српских организација у региону и дијаспори финансијски је подржала Управа за сарадњу с дијаспором и Србима у региону Министарства спољних послова.

Позив за откуп публикација за потребе библиотека српских организација у дијаспори и у региону

Позив се објављује на основу одлука Управе за сарадњу с дијаспором и Србима у региону Министарства спољних послова број 552-2/147 и 552-1/250 од  14. децембра 2014. о суфинансирању пројеката развоја читалаштва на српском језику обогаћивањем књижних фондова библиотека српских организација у дијаспори и у региону Удружења издавача и књижара Србије, у укупном износу од 1.800.000 динара и на основу одлуке Одбора за надзор и координацију ова два пројекта.

Удружење издавача и књижара Србије (у даљем тексту: Удружење) извршиће откуп одабраних наслова првих издања  публикација објављених у 2012, 2013. или 2014. години на српском језику у Републици Србији, у штампаној и/или електронској форми (CD/DVD издања), за библиотеке српских организација у иностранству по избору Комисије.

Наставите читање »Позив за откуп публикација за потребе библиотека српских организација у дијаспори и у региону«

Обогаћивање књижних фондова библиотека изван Србије

Управа за сарадњу с дијаспором и Србима у региону Министарства спољних послова донела је одлуку да финансијски подржи два пројекта Удружења издавача и књижара Србије у укупном износу од 1.800.000 динара.
На конкурсима за суфинансирање пројеката који својим квалитетом доприносе очувању и јачању веза матичне државе и Срба у региону, као и дијаспоре, подржани су следећи пројекти Удружења издавача и књижара Србије:
1. Пројекат развоја читалаштва на српском језику обогаћивањем књижних фондова библиотека српских организација у региону подржан је са 900.000 динара и
2. Пројекат развоја читалаштва на српском језику обогаћивањем књижних фондова библиотека српских организација у дијаспори подржан је са 900.000 динара.
Највећи део одобрених средстава предвиђен је за куповину књига од издавача.

Књиге за Србе изван матице

Канцеларија за сарадњу с дијаспором и Србима у региону – сектор за унепређивање културних, просветно-образовних и других видова сарадње је у оквиру пројеката обогаћивања књижних фондова библиотека за Србе изван матице поклонила више од 1500 књига вредности од око милион динара.

Достављање дарованих публикација почело је данас, када је отпремљена прва пошиљка књига библиотеци Културног друштва „Михајло Пупин“ у Љубљани. У уторак, 4. фебруара, поклоњене књиге је Самоуправи Срба у Мађарској у Будимпешти предао Растко Јанковић, помоћник директора Канцеларије за сарадњу с дијаспором и Србима у региону. Тим поводом, Растко Јанковић је изјавио: „Веома је важно што је захваљујући залагању у последњих 12 месеци успостављен систем рада који ће трајно осигурати услове за унапређење сарадње са библиотекама за Србе изван матице.“

Књиге ће бити поклоњене библиотекама Срба у Босни и Херцеговини (Сарајево и Мостар), Црној Гори (Никшић), Хрватској (Ријека и Книн), Мађарској (Будимпешта), Румунији (Темишвар), Словенији (Љубљана), Аустрији (Линц), Јужноафричкој Републици (Јоханезбург), Канади (Едмонтон и Виндсор) и  Шведској (Гетеборг). Канцеларија ће даровати  издања класичне и савремене домаће књижевности, књиге о српској култури, уметности, историји и географији, уџбенике за учење српског језика и издања за децу и младе.

Циљеви пројекта су очување српског језика, писма и културног идентитета Срба у региону и дијаспори, и јачање њихових веза  са матицом. Пројекат је иницирало и реализовало Удружење издавача и књижара Србије, уз финансијску подршку Канцеларије за сарадњу с дијаспором и Србима у региону и уз значајну оперативно-техничку помоћ Народне библиотеке Србије.

Књиге које ће бити поклоњене изабране су на основу националне тематике, књижевне и научне вредности, као и доприноса који могу дати коришћењу српског језика и писма  и очувању  националног идентитета Срба који живе изван матичне државе. Комисију за избор наслова чинили су представници Канцеларије за сарадњу с дијаспором и Србима у региону, Министарства културе и информисања, Министарства просвете, науке и технолошког развоја, Народне библиотеке Србије и Удружења издавача и књижара Србије.

Изражавајући задовољство постигнутим резултатима у 2013. години, Скупштина Удружења издавача и књижара Србије је као посебно важно достигнуће истакла реализацију пројеката обогаћивања књижних фондова библиотека за Србе у региону и дијаспори. Удружење је предложило да се ова изузетно корисна акција настави и убудуће и захвалило је Канцеларији за сарадњу с дијаспором и Србима у региону и Народној библиотеци Србије на великој подршци и сарадњи у остваривању овога пројекта.

Одлука о откупу публикација за потребе библиотека организација Срба у региону и дијаспори

Имајући за циљ да се обогаћивањем фондова библиотека организација Срба у расејању и региону омогући и подстакне значајније коришћење српског језика и писма ради очувања националног културног идентитета и јачања веза између матице и Срба у региону и дијаспори, а на основу одлука Канцеларије за сарадњу с дијаспором и Србима у региону од  9. и 11. јула 2013. о суфинансирању пројеката развоја читалаштва на српском језику обогаћивањем књижних фондова библиотека српских организација у дијаспори и у региону Удружења издавача и књижара Србије у укупном износу од 1.000.000. динара, издавачима је упућен Позив за откуп публикација објављених 2011, 2012. и 2013. године за потребе библиотека српских организација у дијаспори и у региону. На основу пристиглих понуда које су издавачи доставили одговарајући на овај Позив, Комисија за откуп публикација у саставу: Растко Јанковић и Татјана Гарчевић (представници Канцеларије за сарадњу с дијаспором и Србима у региону), Младен Весковић (представник Министарства културе и информисања), Симо Поткоњак (представник Министарства просвете и науке), Ивана Николић (представник Народне библиотеке Србије) и Вук Вукићевић (представник Удружења издавача и књижара Србије) извршила је избор  публикација руководећи се следећим критеријумима:

значај публикације за очување српског језика и ћириличног писма;

значај публикације за очување националног идентитета Срба који живе изван матичне државе;

значај публикације за очување и развој српске културе у иностранству;

допринос који читање публикације може имати на повезивање Срба у иностранству са матицом;

допринос који читање публикације може имати на значајније коришћење српског језика и писма изван Србије;

цена публикације.

Одлуку у целини можете преузети овде:  Odluka Komisije final.